Ηλεκτρονικό Τσιγάρο και Οφέλη

Έρευνα για το ηλεκτρονικο τσιγαρο σχετικά με την ασφάλεια του, κατέληξε στο συμπέρασμα πως αν και είναι αγνώστες οι συνέπειες του με την πάροδο του χρόνου είναι μικρότερης κινδυνολογίας σε σύγκριση με εκείνη του κοινού τσιγάρου.

Η δημοσίευση της έρευνας που έγινε τον Ιούνιο του 2014 από το περιοδικό Αddiction (επιστημονικό περιοδικό που δημοσιεύει τα αποτελέσματα εκθέσεων από ερευνητές σχετικά με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα και τυχερά παιχνίδια) με στοιχεία από 115 αναφορές κατέληξε στο συμπέρασμα της άδικης ρύθμισης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο με αφορμή την ανεπάρκεια της γνώσης για στοιχεία που χρειάζεται να μελετηθούν περισσότερο καθώς τα υπάρχοντα στοιχεία για το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν δικαιολογούν την αυστηρή αυτή ρύθμιση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά τσιγάρα.

ηλεκτρονικο τσιγαρο πλεονεκτηματα

Οι αποφάσεις σχετικά με το κάπνισμα και το ηλεκτρονικο τσιγαρο θα αποτελέσουν μεγαλύτερο κέρδος για τη δημόσια υγεία όταν στηριχθούν στα αποδεικτικά στοιχεία και συμπεριλάβουν την σωστή εκτίμηση των κινδύνων αλλά και των οφελών.

Της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα ηγήθηκε ο Peter Hajek από το πανεπιστήμιο Queen Mary της Αγγλίας.Ο Peter Hajek τόνισε πως τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους είναι σαφής. Θα πρέπει να γίνει αποδεκτός ο ανταγωνισμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου προς το παραδοσιακό τσιγάρο στην αγόρα. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύσουν του καπνιστές που αρνούνται να διακόψουν την χρήση της νικοτίνης να αντικαταστήοουν το κοινό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν καταφέρει να διακόψουν το καπνίσμα μετά από επίμονες προσπάθειες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το τσιγάρο ατμού.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αυξήσει την δημοτικότητα του τα τελευταία χρόνια. Αν και πραγματοποιείται διερεύνηση των επιπτώσεων στην υγεία από τους ερευνητές της δημόσιας υγείας (ελαχιστοποιώντας τα κίνητρα στους καπνιστές για να διακόψουν το κάπνισμα ή οδηγώντας τους προς αυτό) και τα οφέλη (προσφέροντας μια πιο ασφαλή λήψη της νικοτίνης, ελαχιστοποιώντας την χρήση του παραδοσιακού τσιγάρου) οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, τους απασχολεί το ερώτημα ως πιο σημείο θα πρέπει να ρυθμίσουν την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σε ερώτηση αν η αρνητική διαφήμιση των ΜΜΕ (μέσα μαζικής ενημέρωσης) που σχετίζεται με το ηλεκτρονικο τσιγαρο επηρεάζει του χρήστες, και οι καπνίστες χρησιμοποιούν και τα δύο προϊόντα ταυτόχρονα αλλά και όσοι στάματησαν το παραδοσιακό τσιγάρο και το αντικατέστησαν με το ηλεκτρονικό, η απάντηση ήταν η ανησυχία τους για όσα ακούγονται (με τους καπνιστές να χρησιμοποιούν και τα δύο παράλληλα να τους ανησυχεί περισσότερο). Σηματνικό στοιχείο αποτελεί η ελλάτωση της περιεκτηκότητας νικοτίνης πού δέχονται οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου (σύγκριση του 2013 με το τρέχον έτος) κάτι που αφόρα τις νέες τάσεις που έχουν να κάνουν με την χρήση του όσο και με την συνεχή βελτίωση τόσο των συσκευών όσο και των προϊόντων που έχουν σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 

Advertisements
This entry was posted in Έρευνα - Μελέτη, Ηλεκτρονικό Τσιγάρο and tagged , . Bookmark the permalink.