5 ευρήματα από έρευνα για το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (electronic cigarette) έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας με ολοένα και περισσότερους παραδοσιακούς καπνιστές να στρέφονται σε αυτό. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο. Αν ρωτήσεις έναν ατμιστή ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα σου πει ότι γλιτώνει χρήματα, μπορεί να καπνίζει παντού χωρίς περιορισμούς, έχει δει τρομερή βελτίωση στην υγεία του, πως δεν μυρίζουν τα ρούχα του. Κυριολεκτικά δεν σταματούν να μιλάν για τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου! Οι ευχαριστημένοι χρήστες είναι πάντα η καλύτερη (και δωρεάν!) διαφήμιση.

Τι λένε όμως οι ειδικοί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο? Είναι πράγματι ασφαλές ή τουλάχιστον λιγότερο επικίνδυνο σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο? Πριν περίπου δύο μήνες, επιστήμονες από το UC San Francisco’s Center for Tobacco Control Research and Education δημοσίευσαν τα ευρήματα τους από την αξιολόγηση που πραγματοποίησαν στις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σύγκριση ηλεκτρονικό τσιγάρο

Συνοπτικά, οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι πράγματι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περισσότερο ασφαλές. Ας δούμε 5 από τα σημαντικότερα ευρήματα της αξιολόγησης τους:

  1. Ορισμένοι νέοι παίρνουν την πρώτη τους γεύση νικοτίνης μέσω ηλεκτρονικού τσιγάρου. Συγκεκριμένα, τo 20 % των μαθητών γυμνασίου και το 7.2 % του λυκείου στις Η.Π.Α. δοκίμασαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τσιγάρο, στην… ψηφιακή του μορφή! Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι άγνωστο πάντως μιας και δεν έχει γίνει εδώ κάποια αντίστοιχη μελέτη.
  2. Η απορρόφηση νικοτίνης είναι μεγαλύτερη στο κανονικό τσιγάρο. Έρευνες που έγιναν το 2010 έδειξαν ότι οι χρήστες παίρνουν λιγότερη νικοτίνη από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα. Όμως πιο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ένας έμπειρος χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου καταφέρνει να απορροφήσει παρόμοια επίπεδα με διάφορα “κόλπα”, π.χ. με αλλαγή μάρκας ή τραβώντας μεγαλύτερες τζούρες.
  3. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι σίγουρα απόλυτα ασφαλές. Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, μεγάλύτερης διάρκειας. Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει πολύ μικρά σωματίδια τα οποία δεν έχουν μελετηθεί αρκετά για να μιλήσουμε για σιγουριά. Τα περισσότερα από αυτά τα σωματίδια παράγονται και από τα κανονικά τσιγάρα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Επίσης ορισμένα σωματίδια δεν παράγονται από τα κανονικά τσιγάρα. Οι επιδράσεις των σωματιδίων αυτών είναι απλά άγνωστες. Έτσι οι ειδικοί ναι μεν συμφωνούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μάλλον πολύ πιο ασφαλές αλλά το συνιστούν σαν εναλλακτική λύση μόνο αν ο καπνιστής έχει αποτύχει πολλές φορές να διακόψει το κανονικό τσιγάρο. Σαν συμβουλή, προτείνουν στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου να αποφεύγουν φτηνά και αγνώστων στοιχείων υγρά, να ακολουθούν σωστά τις προτεινόμενες οδηγίες (π.χ. συχνή αλλαγή αντιστάσεων) και φυσικά να ατμίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο!
  4. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα στην διακοπή του καπνίσματος. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει ελάχιστα την πιθανότητα διακοπής. Η μέθοδος cold turkey (μαχαίρι) παραμένει να είναι αυτή με τα καλύτερα αποτελέσματα στη διακοπή του καπνίσματος.
  5. Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες μπαίνουν σιγά σιγά στον χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Πολλές γνωστές εταιρείες έχουν είτε ιδρύσει είτε εξαγοράσει εταιρείες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό τσιγάρα. Το αν αυτό είναι καλό ή κακό μόνο το μέλλον μπορεί να δείξει.

Επισκεφθείτε το e-shop Ηλεκτρονικό Τσιγάρο IVAPOR να ενημερωθείτε σωστά και να αγοράσετε ποιοτικά και επώνυμα προιόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου και υγρών αναπλήρωσης.

Advertisements
This entry was posted in Ηλεκτρονικό Τσιγάρο and tagged , . Bookmark the permalink.