Λιγότερο επιζήμιο το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Λιγότερο επιζήμιοι στη υγεία οι ατμοί των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τον κανονικό καπνό

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν διατεθεί στο εμπόριο ως μια εναλλακτική λύση για τη συνήθεια του καπνίσματος. Εκτός από τις χημικές μελέτες όσων αφορά την περιεκτικότητα των υγρών αναπλήρωσης ή των ατμών των ηλεκτρονικών τσιγάρων, έχουν διεξαχθεί και κλινικές έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις τους στην υγεία.

Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο και το τσιγάρο έχει σοβαρές κυτταροτοξικές συνέπειες για τα μυοκαρδιακά κύτταρα. Γι’αυτό το λόγο διεξήχθη μια νέα εργαστηριακή μελέτη με σκοπό να αξιολογήσει την κυτταροτοξική δυναμική του ατμού 20 δειγμάτων υγρών αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και ενός δείγματος «βασικού» υγρού αναπλήρωσης (50% γλυκερίνη και 50% προπυλενική γλυκόλη, χωρίς νικοτίνη ή αρωματικές γεύσεις) σε καλλιεργημένα κύτταρα του μυοκαρδίου. (Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν 4 δείγματα που παρήχθησαν από φύλλα αποξηραμένου καπνού προκειμένου να εξαχθεί η γεύση του καπνού).

Η έρευνα αυτή για το ηλεκτρονικό τσιγάρο δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό για την Περιβαλλοντική Έρευνα και τη Δημόσια Υγεία. Ερευνητές από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα και το τοξικολογικό εργαστήριο Abich στην Ιταλία, υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού υπευθύνου Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, αξιολόγησαν την κυτταροτοξική δυναμική 20 διαφορετικών υγρών αναπλήρωσης (σε μορφή ατμού) των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε καλλιεργημένα καρδιακά κύτταρα.

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Σύγκριση

Σημαντική πληροφορία σχετικά με την έρευνα αυτή είναι πως ο ατμός που μελετήθηκε και αξιολογήθηκε παρήχθη χρησιμοποιώντας συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου που υπάρχει και πωλείται στο εμπόριο. Για σύγκριση, αξιολογήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις του καπνού του συμβατικού τσιγάρου. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ατμοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν μακράν λιγότερο κυτταροτοξικοί από τον καπνό του κανονικού τσιγάρου, με τα περισσότερα από τα δείγματα να δείχνουν απολύτως καμία αρνητική επίπτωση στα κύτταρα.

«Αυτή η έρευνα αντιπροσωπεύει τις συνεχείς μας προσπάθειες για να αξιολογήσουμε το τελικό αποτέλεσμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε συνθήκες εργαστηρίου», είπε ο Δρ. Φαρσαλινός. Συνέχισε: «Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς αναπαράγαμε πραγματική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αυτό το πείραμα, χρησιμοποιώντας εμπορικά διαθέσιμα υγρά αναπλήρωσης και συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων που είναι πολύ δημοφιλείς στο καταναλωτικό κοινό. Τα αποτελέσματα έδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι οι ατμοί των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι σημαντικά λιγότερο επιζήμιοι σε σύγκριση με τον καπνό των κανονικών τσιγάρων. »

Η πλειοψηφία των δειγμάτων ατμού έδειξε πως δεν έχουν επιπτώσεις στα καρδιακά κύτταρα, με τα ποσοστά επιβίωσης των κυττάρων να είναι παρόμοια με τα κύτταρα που καλλιεργούνται σε ένα «καθαρό περιβάλλον».

Χαρακτηριστικά και σε σύγκριση με τις επιπτώσεις του καπνού των συμβατικών τσιγάρων, ακόμη και το «χειρότερο» υγρό αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στη μελέτη (που παράχθηκε από αποξηραμένα φύλλα καπνού για να εξαχθεί η γεύση), ήταν 3 φορές λιγότερο επιζήμιο σε σύγκριση με τον καπνό των τσιγάρων.

Πολλές συζητήσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επικεντρώνονται στην νικοτίνη. Στη μελέτη αυτή ερευνήθηκαν υγρά αναπλήρωσης με περιεκτικότητα νικοτίνης 6 έως 24mg/ml. Ο Δρ. Φαρσαλινός σχολίασε: » Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι η επιβίωση των κυττάρων δεν συσχετίζεται με τα επίπεδα της νικοτίνης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αυτή η παρατήρηση επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι τα επίπεδα νικοτίνης που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι τοξικά για τα κύτταρα».

Ο Δρ. Φαρσαλινός και η ομάδα του ασχολούνται με την έρευνα του ηλεκτρονικού τσιγάρου από το 2011. Αρκετές κλινικές και εργαστηριακές μελέτες τους για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή ιατρικά συνέδρια.

Αποκτήστε τώρα ηλεκτρονικό τσιγάρο

Όποιος επιθυμεί μπορεί να προμηθευτεί από το e-shop Ηλεκτρονικό Τσιγάρο IVAPOR, συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου και υγρά αναπλήρωσης από επώνυμους κατασκευαστές, σε πολύ χαμηλές τιμές. (παράδοση σε όλη την Ελλάδα).

Advertisements
This entry was posted in Ηλεκτρονικό Τσιγάρο and tagged , . Bookmark the permalink.